X

SWEAT systeem

SWEAT is een vaste stof absorptiewarmtepomp voor koeling en verwarming. Het unieke aan dit systeem in de extreem efficiënte energie opslagcapaciteit. Met aanvoertemperaturen van 95° C kan het compacte systeem ’s nachts geladen worden om woningen, kantoren en industriële processen overdag van koeling te voorzien.

Het systeem is geluidsarm, compact en gemakkelijk op te schalen naar het benodigde vermogen. Er zijn geen HCFK’s meer nodig en door het ontbreken van bewegende delen is het systeem onderhoudsarm. Dit systeem draagt niet alleen bij aan een beter comfort in woningen en kantoorruimtes maar levert tevens een forse energiebesparing op ook bij industriële processen. Een besparing op fossiele brandstoffen betekent uiteraard ook een verlaging van de uitstoot van CO² .

Het SWEAT (Salt Water Energy Accumulation and Transformation) systeem is een ontwikkeling van De Beijer RTB in samenwerking met NUON en ECN samengebracht in de joint-venture SWEAT B.V. in Duiven (www.sweatbv.nl). Van het SWEAT systeem is in Almere een prototype gebouwd werkend op stadsverwarming.